Zoek je een leuke wandeltocht in Baasrode? Ontdek dan ons prachtig erfgoedparcours met 25 bordjes over de Baasroodse geschiedenis!
Mag het wat sportiever? Neem een kijkje naar onze looproutes!
Kunst, water en natuur. Welkom in Vlassenbroek! Hier kijk je je de ogen uit: rustgevende waterplassen, malse graslandschappen en een rijke vogelpopulatie en zelfs bevers maken hier de dienst uit. Meer dan 300 hectare aan poldergebied vol kreken, zoetwatersloten en moerassen. Kom na een wandeling tot rust in het pittoreske dorpscentrum met haar oude herbergen en Romaanse Sint-Gertrudiskerk. Meer informatie vindt u hier.
De Sinte-Gertrudiskerk van Vlassenbroek klimt op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert nog een deel van de Romaanse toren (nu het koor), opgetrokken in breuksteen. Het gebouw werd in de 14de of 15de eeuw uitgebreid met in Ledische zandsteen uitgevoerde kruisbeuken. In de jaren 1570, tijdens de godsdienstoorlog, werd de kerk verwoest. Pas in 1644 was ze terug in gebruik, ditmaal met een schip in baksteen. De Romaanse toren met wenteltrap werd nooit herbouwd, maar op de kruising werd dan maar een dakruitertje met ingesnoerde naaldspits geplaatst.
Waar ooit het kasteelhof van Baasrode stond, vind je vandaag de erfgoedsite 'Hof van Peene' die de rijke geschiedenis van Baasrode tot leven brengt! Er is zowel een permanente als een wisselende collectie. Je kan er ook letterlijk een stukje geschiedenis proeven. Op de site waar reeds meer dan 400 jaar geleden bier werd gebrouwen, werd het bier ‘Tuymelaere’ geïntroduceerd, genoemd naar de gerstendrank die reeds in de 16e eeuw werd gedronken in het dorp. Meer informatie vindt u hier.
Het scheepvaartmuseum en de Provinciale scheepswerven van Baasrode vormen één van de mooiste industrieel-archeologische sites van Vlaanderen. Ontstaan uit drie verschillende scheepswerven telt deze toeristische parel een totale oppervlakte van 3 hectare. Meer informatie vindt u hier.
Een romaans zaalkerkje, gewijd aan Sint-Ursmarus, werd opgericht in de 11de of begin 12de eeuw, waarbij mogelijk een kapelletje werd vervangen. In de 15de of begin 16de eeuw werd vervolgens een nieuwe gotische kerk gebouwd, waarvan nog een tekening door Pieter Bruegel de Oude bestaat. De kerk brandde uit tijdens de Slag om Baasrode (1579) en werd pas vanaf 1605 heropgebouwd. In 1677 werd de huidige torenkop geplaatst. Het schip werd in 1779 verbreed en in 1830 verlengd, samen met een nieuw koor. Het oudste gedeelte van de kerk is de gotische onderbouw van de toren.
Waar kan je beter een fietstochtje langs het water maken dan in het Scheldeland? In deze groene en vruchtbare streep Vlaanderen, kunnen fietsers gebruik maken van vele kilometers aan fietspaden langs de schilderachtige Baasroodse Scheldeoever. Vergeet zeker niet eens het veer te nemen, dat reeds in 1293 werd vermeld. Meer informatie vindt u hier.
Zin in een dagje uit met de stoomtrein door Scheldeland? De historische stoomtrein rijdt elke zondag in juli, augustus en september. De spoorlijn is 14 kilometer lang en kronkelt zich doorheen de prachtige natuur van Scheldeland en Klein-Brabant. Daarenboven zijn er nog vele evenementen met uitgebreidere dienstregelingen. Meer info vindt u hier.