Als verjaardagscadeau voor de 1.200ste verjaardag van Baasrode stippelde de vriendengroep AC Bostroë vier looproutes uit door Baasrode. Ze kozen de mooiste plekjes van het dorp uit: langs trage wegen, onbekende paden en langs de mooiste stukjes natuur. De routes: 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Samen met een handbiker werd ook een handbikeroute van 10 kilometer uitgestippeld.
Op 19 juni 2021 werden de routes geopend met het evenement ‘Baasrode loopt 1.200 kilometer.’ Iedereen kon die dag de routes al eens testen. Omwille van de COVID-situatie was het wel nodig om vooraf te registreren zodat er op geen enkel moment te veel mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn.
Wie meeliep, kon zijn gelopen kilometers laten registreren ten voordele van een vereniging. Deelnemers kregen bij aankomst een flesje water en een leuk aandenken.
In totaal liepen 200 deelnemers zo'n 1800 kilometer bij elkaar!
Op het einde van de dag werd KFC Baasrode uitgeroepen tot sportiefste club van Baasrode! Zij hadden het meeste kilometers achter hun naam. Krachtbalclub ‘t Botterken behaalde het tweede meeste kilometers. De derde plaats ging naar Scouts Baasrode!
Kon je er niet bij zijn op 19 juni 2021? De routes staan online zodat sportievelingen een jaar lang de routes kunnen lopen. Op het dorpsplein van Baasrode staan de verschillende looproutes & het erfgoedparcours ook afgebeeld op een grote kaart.
Baasrode kende door zijn ligging aan de Schelde en de drukke scheepvaart een bloeiende scheepsbouwnijverheid die pas vanaf de twintigste eeuw geleidelijk aan verdween. Vanaf de zeventiende eeuw vormden de scheepswerven de economische motor van de gemeente en groeide Baasrode uit tot één van de belangrijkste scheepbouwcentra van de Zuidelijke Nederlanden. Eerst lag de nadruk op binnenschepen voor Schelde- en Dendervaart, maar gaandeweg werden er ook kustvaarders, vissersboten en grote koopvaardijschepen gebouwd.
Uiteindelijk specialiseerde men zich opnieuw in kleinere houten binnenschepen en vanaf de jaren 1890 werd met succes overgeschakeld op metaalbouw. De laatste scheepswerf sloot haar deuren in 1986. Van waar kwam die bloei en waarom kwijnde die vanaf 1914 weg? Hoe groot was hun belang nationaal en hoe was hun technologisch vernuft? Onze expert van dienst was Peter Van Wichelen, die de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode beheert.
De Schelde speelde altijd een hoofdrol in de geschiedenis van Baasrode. De eerste bewoners leefden ongetwijfeld langs de Schelde omdat daar vis en water was en er ook wild kon gevonden worden. Nadien kwamen de Gallo-Romeinen en de Germaanse stammen zich permanent vestigen aan de oever. Talrijke vondsten wijzen op een intensieve scheepvaart. De Schelde was eerst nog een meanderende regenrivier met weinig diepgang, maar dat evolueerde snel wanneer de rivier werd verbonden met de zee dankzij het doorbreken van de Honte.
Antwerpen groeide razendsnel uit tot een wereldbefaamde zeehaven en de haven van Baasrode bloeide mee in haar zog.
Begeleiders van deze boeiende wandeling waren Gustaaf Van Gucht en Marc Aerts: Gustaaf was beheerder van de Vlassenbroekse polders en samen met Marc nog steeds actief bij Natuurpunt. Zij deden met veel overtuiging hun verhaal over de evolutie van de Schelde en wat dat betekende voor de natuur en Baasrode.
Pasar Baasrode werkte een volledig, coronaproof, wandel- en fietstochtenprogramma uit voor deze lente en zomer. Deze brengen jullie langs de meest markante plaatsen die de gemeente rijk is. Je hoeft alle wandel- en of fietslussen (4 van het geluksklavertje) niet allemaal op één dag te ondernemen. Je kan deze ook opsplitsen volgens de eigen tijd en goesting. Kom dus mee naar buiten en leer de gemeente beter kennen! Deze activiteiten zijn deaal voor bewoners, nieuwkomers en andere geïnteresseerden.
De wandel- en fietslussen kunnen georganiseerd worden tijdens de maanden juli tot september 2021, met vertrek en aankomst aan de kerk, op het dorpsplein en/of de parking aan de Molenberg. Je kan de verschillende parcours hier terugvinden, downloaden en afdrukken.
Met deze tentoonstelling wil de organisatie van ‘1200 jaar Baasrode’ het boeiende verleden van de gemeente in beeld brengen en zelden of nooit geziene documenten en stukken tonen aan het grote publiek. Er zijn bvb. oude tekeningen, archeologische vondsten, stukken van oude verenigingen, (kopieën van) schilderijen en tekeningen (o.a. van Pieter Breugel) en een kopie van de oorkonde met de oudste vermelding van Baasrode. Met kaarten zal de evolutie van het dorp doorheen de geschiedenis in beeld worden gebracht, zodat elke inwoner kan ontdekken wat zich heeft afgespeeld op het perceel waar hij/zij woont.
Allerlei verhaaltjes met het nodige beeldmateriaal vervolledigen de tentoonstelling. Voor ieder wat wils, dus!
Als locatie is gekozen voor zaal Colonia; een gerenoveerde fabriekshal met taverne in de blikkenmakerij van de oude firma Vermylen. Iedereen die de uitzonderlijke geschiedenis van Baasrode wil ontdekken is daar welkom gedurende de volledige feestmaand september, zaterdag 4 september vanaf 17u en dan telkens op zaterdag vanaf 13u tot 18u en zondag van 10u tot 18u. Ingang en parking via Molenberg.
In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Baasrode zich meer en meer als een belangrijke industriële speler aan de oevers van de Schelde. Tijdens deze wandeling willen we de deelnemers meenemen doorheen deze boeiende tijd en gaan we op zoek naar de restanten van het bloeiende industriële verleden van ons dorp. Nooit zullen we echter verder dan 100 meter van de Schelde verwijderd zijn.
Het wordt een verhaal van fabrieken en hard labeur, van rijke families
en goede bazen, van lokale bedrijven en internationale grootmachten, van de opkomst en het verval van een industrieel dorp.
Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, expert in de Baasroodse geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw.
Deze wandeling wordt wekelijks georganiseerd in september, met groepjes van maximum 30 personen. De start is steeds aan de provinciale Erfgoedsite Baasroodse scheepswerven. Gelieve een mondmasker mee te brengen.
Baasrode bezit een geschiedenis waar menig dorp jaloers op zou zijn. Tegen de zestiende eeuw ontpopte het dorp zich tot de achterhaven van Antwerpen; toen één van de belangrijkste steden ter wereld. De loskades gonsden van het werk en de duizenden reizigers en handelaars deden zich te goed in de vele herbergen. Binnen de toenmalige scheepsvaartalmanakken vinden we Baasrode zelfs geregeld terug als énig dorp tussen de belangrijkste havens van de Nederlanden! Dat was natuurlijk dik tegen de zin van het nabije Dendermonde, dat alles in het werk stelde om Baasrode onder de knoet te houden.
Het dorp ging ten onder tijdens de bloederige slag om Baasrode (1579), wanneer het Spaanse leger een verrassingsaanval uitvoerde op Willem van Oranje. Omdat zowat alle archieven uit deze tijd de tand des tijds niet hebben overleefd, was deze vermaarde geschiedenis nog nooit eerder te boek gesteld. Tien jaar opzoekingswerk in binnen- en buitenland brengt daar eindelijk verandering in. De boekvoorstelling zal plaatsvinden van 13u-14u in zaal Colonia (ingang via Molenberg). Er wordt een drankje voorzien. De ophaling is mogelijk tot 18u. Meer informatie aangaande het boek is hier te vinden.
Met deze tentoonstelling wil de organisatie van ‘1200 jaar Baasrode’ het boeiende verleden van de gemeente in beeld brengen en zelden of nooit geziene documenten en stukken tonen aan het grote publiek. Er zijn bvb. oude tekeningen, archeologische vondsten, stukken van oude verenigingen, (kopieën van) schilderijen en tekeningen (o.a. van Pieter Breugel) en een kopie van de oorkonde met de oudste vermelding van Baasrode. Met kaarten zal de evolutie van het dorp doorheen de geschiedenis in beeld worden gebracht, zodat elke inwoner kan ontdekken wat zich heeft afgespeeld op het perceel waar hij/zij woont.
Allerlei verhaaltjes met het nodige beeldmateriaal vervolledigen de tentoonstelling. Voor ieder wat wils, dus!
Als locatie is gekozen voor zaal Colonia; een gerenoveerde fabriekshal met taverne in de blikkenmakerij van de oude firma Vermylen. Iedereen die de uitzonderlijke geschiedenis van Baasrode wil ontdekken is daar welkom gedurende de volledige feestmaand september, Zaterdag vanaf 13u tot 18u en zondag van 10u tot 18u. Ingang en parking via Molenberg.
Wat kan een mens beter doen tijdens kermiszondag dan een wandeling maken door zijn eigen dorp? We gaan van start aan de kerk van Baasrode en doen tijdens deze wandeling van ongeveer een tweetal uur een aantal markante locaties aan in en rond onze dorpskern.
Op elk van deze plaatsen staan we even stil bij een bepaalde periode in onze geschiedenis van ons dorp die op die plaats heel tastbaar aanwezig is. Het wordt een wandeling met grote en kleine verhalen uit het verleden van ons dorp.
Eindigen doen we in Colonia, waar een bezoek aan onze tentoonstelling een prima vervolg kan zijn voor een ochtend vol geschiedenis.
Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, dé kenner van Baasrode tijdens de 19de en 20ste eeuw. Deze wandeling wordt wekelijks georganiseerd in september, met groepjes van maximum 30 personen.
De start is steeds aan de kerk van Baasrode.
Begin 2020 werden tijdens archeologische opzoekingen op de Baasroodse Molenkouter de resten van een Gallo-Romeinse vestiging uit de eerste en tweede eeuw n.C. ontdekt. Deze nederzetting hield zich voornamelijk bezig met het verbouwen van graangewassen, de fruitkweek en de veeteelt. Er waren duidelijk handelscontacten met het Rijn- en Maasland, want er werd bijvoorbeeld luxeaardewerk ontdekt uit het noordoosten van Frankrijk.
Archeologe Jeska Pepermans, die de opgravingen leidde, zal tijdens deze lezing vertellen over de betekenis van deze vondsten.
Afspraak op zondag 3 oktober 2021 van 15u tot 17u in zaal Colonia (ingang en parking via Molenberg).
Dat de gemeentelijke fusie van 1977 een bittere pil voor Baasrode was, mag gerust een understatement genoemd worden. Tegen wil en dank werd het trotse Baasrode dat jaar herleid tot een deelgebied van haar vroegere aartsvijand. Nu, bijna 45 jaar later, zal een echte Baasrodenaar nog steeds halsstarrig weigeren om het Ros Beiaardlied mee te zingen.
Waar komt deze bitsige rivaliteit vandaan? Wanneer is ze ontstaan? Welke rol speelde Baasrode in de strijd tussen Dendermonde en Aalst?
Gewapend met meeslepende verhaaltjes brengt historicus Bart De Bondt de rivaliteit tussen Baasrode en Dendermonde weer tot leven, gaande van spotliedjes uit de zestiende eeuw tot de hevige strijd om gemeenschappelijke handelsbelangen. Ofschoon het steeds een verhaal van David tegen Goliath betrof, belette dat de Baasrodenaar niet om steeds opnieuw de strijd aan te gaan met haar machtige buur.
Afspraak op zondag 7 november 2021 van 15u tot 17u in zaal Colonia. Ingang en parking via Molenberg.
Op 19 december 2021 zou de jaarlijkse kerststallentocht plaatsvinden, dit jaar met het toepasselijke thema '1.200 jaar Baasrode, een geschiedenis'. In de 12 deelnemende kerststallen zou telkens een stukje geschiedenis uitgebeeld worden.
Ook de stuurgroep 1200 jaar Baasrode had een fraaie kerststal gepland aan zaal Colonia. Helaas heeft Covid-19 hier anders over beslist. Het evenement wordt dit jaar afgelast. Afspraak voor de volgende editie in december 2022 dus.
Zeker vanaf de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Baasrode zich tot een belangrijke industriële speler aan de oevers van de Schelde, maar al vele eeuwen eerder stond Baasrode reeds bekend als een scheepsbouwdorp. Tijdens deze interessante wandeling gaan we op zoek naar de restanten van dit industriële verleden in Baasrode-centrum.
Deze tocht, die ongeveer anderhalf tot twee uur zal duren, zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, expert in de Baasroodse geschiedenis tijdens de 19de en 20ste eeuw. Afspraak aan de kerk om 15u. Geheel gratis en inschrijven is niet nodig.
In de negentiende eeuw groeide Baasrode uit tot een industriële gemeente. Deze plotse evolutie leidde nog meer dan elders tot talrijke spanningen tussen de opkomende vrijzinnige bedrijfsbazen en hun arbeiders versus de traditionele katholieke burgerij en boerenbevolking. Gedurende vele jaren behoorde Baasrode zelfs tot één van de enige liberale plattelandsgemeenten van Vlaanderen. Dit leidde tot een volledige verzuiling van de dorpsmaatschappij, met talrijke problemen, familiale ruzies, politieke twisten en zelfs rellen tot gevolg.
En dan moesten de socialisten en later communisten nog komen!
Ofschoon de gemeentelijke bevolking ondertussen zeer sterk aangroeide, liet de stijging van de welvaart en een betere gezondheidszorg nog even op zich wachten.
De voordracht zal worden gegeven door de aan de KUL verbonden historicus Yves Segers, auteur van 'de laatste scheepswerf van Baasrode'. Kom zeker luisteren naar zijn boeiende verhalen. De voordracht zal plaatsvinden om 14u in zaal Colonia (Ingang en parking via Molenberg). Inkom is gratis en inschrijven is niet nodig.
Op zaterdag 23 april 2022 hield een spetterend dorpsfeest Baasrode in haar greep . Vanaf 13u was er op de Groote Plaats heel wat te beleven zijn, met voor ieder wat wils.
Op 4 locaties in het dorpscentrum werd teruggekeerd in de tijd met vertellingen, een tentoonstelling of een lied.... Speciaal die dag kregen jullie een kijkje in het heden, het verleden en de toekomst van de Bacchus Brouwerij-site. Naast de voorrondes van het Baasroods kampioenschap Belleman werd een rasechte 'Reis rond Baasrode' georganiseerd in op het Dorpsplein, waarbij klein en groot zich kon vermaken met leuke en ludieke spelletjes. Als beloning van deze reis, wachtte er voor jou een souvenir aan ons prachtige feestjaar. ’s Avonds kon je in de feesttent terecht voor 4 optredens waarbij Baasroodse groepen uit heden en verleden centraal staan.
Vanaf 13h15: Reis rond Baasrode
Ook zo benieuwd naar “Mep de rat”, “Pak de paling” of die vele andere volkspelen? Dan moest je zaterdag 23 april naar het dorpsplein gekomen zijn! Onze Scouts en Chiro werkten ter ere van 1200 jaar Baasrode 18 Volkspelen in een Baasroods jasje. Een reis rond Baasrode voor klein en groot!
Vanaf 13u15: Dorpswandeling met 4 historische evocaties
Op zaterdagnamiddag kon je in het scheepvaartmuseum, de Visitatieschool, de Vliet en onze befaamde Bacchus-brouwerij interessante dingen beleven en de boeiende Baasroodse geschiedenis van nabij leren kennen!
14u30: Voorronde Jeugdkampioenschap Belleman
Op zondag 21 augustus 2022 wordt het Belgische Kampioenschap Belleman georganiseerd. In de pauze van dit kampioenschap zal de finale voor het Baasroods Jeugdkampioenschap Belleman worden gehouden. De voorrondes voor dit kampioenschap vonden plaats in de tent op het Dorpsplein tijdens het Dorpsfeest op zaterdag 23 april van 14u30. Er werd gestreden in 2 categorieën: Kinderbelleman (8 tot 12 jaar) en Jeugdbelleman (13 tot 16 jaar). Hedde het gehoord? Zegt het voort!
Vanaf 18u: Optredens
Vanaf 18u vonden op de 'Groote Plaets' van Baasrode optredens plaats van Goesting, URGH, Marciano Woods (Ex Toy) en Johhny's Little Drumsticks!
In de maand juni hebben heel wat Baasroodse klassen kunnen genieten van erfgoedwandelingen in het dorp. Onder begeleiding van echte kenners hebben de scholieren de rijke geschiedenis van hun dorp leren kennen. De vergaarde verhalen en weetjes van de wandeling werden verwerkt in een spel met gelamineerde speelkaarten, vergelijkbaar met Trivial Pursuit.
Op 21 augustus 2022 zullen de luidste klokken van het land weergalmen over Baasrode. Bellemannen en -vrouwen uit verschillende Belgische dorpen en steden strijden die dag om de nationale titel.
Baasroods Belleman Jordy Van Praet, die vorig jaar te Veurne bij zijn eerste deelname een knappe vierde plaats behaalde, zal het kampioenschap begeleiden.
Elke deelnemer voert 2 roepen uit. 1 over de eigen stad of gemeente, en 1 over een opgelegd thema. De Baasroodse Belleman koos ervoor om de kandidaten een ode te laten brengen aan de waterloop die het dorp gemaakt heeft tot wat het nu is: de Schelde. Beide roepen zullen door een jury beoordeeld worden.
Naast het Belgisch Kampioenschap is er ook de felbegeerde prijs voor best geklede escorte, ook hier werden experts uit de modewereld aangesteld om dit onderdeel te jureren.
Programma:
13:00 - Intrede van de Bellemannen
14:00 - Start van de 1ste roep
16:00 - Start van de 2de roep
18:00 - Prijsuitreiking
Locatie:
Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode.
Inkom gratis
Edde et gehoord
Edde et gehoord
Zeg het voort!
Aandacht, aandacht, aandacht, Wie herinnert zich de uitstap naar het Belgisch kampioenschap Belleman in Veurne nog? Een dag waar we eens aan cultuur deden, maar vooral veel plezier hadden. Zoals jullie wel al horen waaien hebben, is het ons gelukt na de vierde plaats vorig jaar om het kampioenschap naar Baasrode te halen.
Toch is er een grote vraag naar een daguitstap en daar hebben we met de vzw Belleman Baasrode werk van gemaakt. Dit jaar gaan we naar Ieper op zondag 2 oktober 2022. Daar zal een fantastisch programma onze dag vullen (Flanders Field museum en Yper Museum, een gegidste wandeling en als afsluiter de "last post" aan de Menenpoort).
En over vullen gesproken, ook onze innerlijke mens zal niet vergeten worden (ontbijt, warm middagmaal en lichte broodmaaltijd 's avonds). Dit alles samen met bus en T-shirt kunnen we aanbieden voor de prijs van 65€.
Inschrijven kan bij onze Belleman Jordy via bellemanbaasrode@hotmail.com, hopelijk tot dan.
Edde het gehoord, zeg het voort!
We gaan van start aan Colonia en doen tijdens deze wandeling van een tweetal uur een aantal markante locaties aan in en rond onze dorpskern.
Op elk van deze plaatsen staan we even stil bij een bepaalde periode in onze geschiedenis van ons dorp die op die plaats heel tastbaar aanwezig is. Het wordt een wandeling met grote en kleine verhalen uit het verleden van ons dorp. Eindigen doen we eveneens in Colonia.
Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, dé kenner van Baasrode tijdens de 19de en 20ste eeuw.
Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop. Afspraak om 13u aan zaal Colonia.
In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Baasrode zich meer en meer als een belangrijke industriële speler aan de oevers van de Schelde. Tijdens deze wandeling willen we de deelnemers meenemen doorheen deze boeiende tijd en gaan we op zoek naar de restanten van het bloeiende industriële verleden van ons dorp. Nooit zullen we echter verder dan enkele honderden meters van de Schelde verwijderd zijn.
Het wordt een verhaal van fabrieken en hard labeur, van rijke families
en goede bazen, van lokale bedrijven en internationale grootmachten, van de opkomst en het verval van een industrieel dorp.
Deze wandeling zal worden geleid door heemkundige Cedric Verheyen, expert in de Baasroodse geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw.
Het start en eindpunt van deze wandeling is aan zaal Colonia, één van de industriële parels van Baasrode. Afspraak om 13u.
Na de succesvolle organisatie van 1200 jaar Baasrode kunnen we moeilijk dit enthousiasme verloren laten gaan. We staken opnieuw de koppen bij elkaar en starten een aantal nieuwe initiatieven op om Baasrode dichter bij elkaar te brengen. Om van het kermisweekend in september nog een groter feest te maken organiseerden we de Eerste Biënnale van de Baasroodse Kunst.
Tijdens dit evenement wilden wij kunstenaars die afkomstig zijn van Baasrode of er wonen de kans geven om hun werk te tonen aan het publiek. Naast een tentoonstelling in de Sint-Ursmaruskerk kon je de kunstwerken ook ontdekken tijdens een wandeling door de dorpskern. En we hadden nog een verrassing in petto aan speelplein 'De Vliet'!
Op zaterdag 2 december 2023 brachten de Sint en zijn Pieten snoep bij de brave kinderen!
De Baasroodse kerststallentocht is ondertussen een jaarlijkse klassieker te noemen! Dit jaar wordt deze op tweede Kerstdag georganiseerd, vanaf 13u. Tijdens een leuke wandeling doorheen het dorp zal je een 15-tal kerststallen kruisen waarbij je telkens iets kan eten en/of drinken.
De stal van Baasrode 1200 zal trouwens staan aan Schuurkouter 80. Vertrek en aankomst aan het Scoutsterrein aan Broekkantstraat 108. Een aanrader voor jong en oud!
Bijna twee jaar geleden liepen 200 deelnemers zo'n 1.800 kilometers bij elkaar tijdens 'Baasrode Loopt'.
Ook dit jaar werden verschillende looproutes uitgestippeld langs trage wegen, onbekende paden en langs de mooiste stukjes natuur. Ondanks het natte weer (code geel), bleken de routes zeer populair: er waren welgeteld 46 deelnemers voor de 5 kilometer, 29 deelnemers voor de 10 kilometer en 18 deelnemers voor de 15 kilometer. Voor de kleintjes was er een Kidsrun (1 km) en samen met een handbiker werd ook een handbikeroute van 10 kilometer uitgestippeld. Deelnemers kregen bij aankomst een flesje water en een energiehap.
Er werd ook een leuke picknick georganiseerd, al viel die door het wisselvallige weer een beetje in het water. De formule was eenvoudig: julle moesten het eten meebrengen en wij zorgden voor gratis fruit, een drankje voor de kinderen en kinderanimatie.
eOp 24 september 1944, twintig dagen na de bevrijding van Baasrode, Sint-Gillis en Lebbeke, arriveert de 143 Coy TT RASC (The Long Trailers) in Sint-Gillis. Op 25 september 1944 komt een deel van de Coy naar Vlassenbroek en op 12 februari 1945 beveelt Major Hartharn dat alle soldaten naar Baasrode moeten komen. Op die dag staan meer dan 140 vrachtwagens op de Grote Plaats. Daarna staan de vrachtwagens opgesteld langs Driehuizen, Statiestraat en Mechelse Steenweg waarbij het station Baasrode-Noord een belangrijke rol speelt. Wij vinden hier veel gastgezinnen. In de regio vinden we de garage (werkhuizen), de gaarkeuken en het hoofdkwartier van de soldaten terug.
Het station speelde, na zeven maanden verblijf, de hoofdrol wanneer de Coy de regio verlaat op 26 april 1945. Alle gastgezinnen van Baasrode, vanuit Lebbeke en Sint-Gillis zelfs met de fiets, tekenden present.In het boekje “The Long Trailers” wordt dit omschreven als een tafereel aan een groot Londens Station waar met een lach en een traan afscheid wordt genomen.
Tijdens dit event met oude legervoertuigen en re-enactors wilden we deze niet zo bekende gebeurtenis in ons dorp herdenken.
Op zondagnamiddag hielden we met de colonne legervoertuigen halt aan de plaats waar op het eind van de 2de Wereldoorlog Camille Bieseman werd neergeschoten. Toegang was gratis.
Sinds 1997 viert Baasrode feest tijdens het derde weekend van september. Deze editie werd dit volksfeest in een volledig nieuw kleedje gestoken.
Het waren 4 dagen boordevol leuke activiteiten voor jong en oud: muziekoptredens, kinderanimatie, erfgoedtentoonstellingen, de jaarlijkse Scheldewijding, een rondgang van de Baasroodse Reuzen, een braderie, een kinderjaarmarkt en natuurlijk ook een kermis.
Daarnaast was er ook nog een rommelmarkt, een bakwedstrijd, een maritiem event en het oldtimers, supercars & bikes event!
Wil je het volledige programma nog eens bekijken? Dat kan via deze link.
Op zondag 24 november 2024 wasdorpsgenoot en hoogleraar Rurale Geschiedenis Yves Segers uitgenodigd voor een boeiende uiteenzetting in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Briel. Hij nam ons mee doorheen 200 jaar culinaire geschiedenis in onze streken. Op basis van oude kookboeken, tijdschriften en menu's vertelde hij ons het verhaal van onze Belgische eetcultuur.
Als geboren en getogen Baasrodenaar liet hij het natuurlijk niet na om aan deze geschiedenis ook een Baasroods tintje te geven. Na de lezing konden we nog gezellig nakaarten met een lokaal drankje.
Yves is coördinator van CAG en ICAG. Hij is ook hoogleraar Rurale Geschiedenis voor de onderzoekseenheid Moderniteit & Samenleving 1800-2000 (MoSa) van de KU Leuven. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Gent en Archivistiek en Hedendaags Documentbeheer aan de VUB. Hij promoveerde in 2002 tot doctor in de Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven met het proefschrift 'Economische groei enlevensstandaard. De ontwikkeling van de particuliere consumptie en het voedselverbruik in België, 1800-1913'. Zijn onderzoek richt zich op de sociale en economische geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw, met als hoofdthema's landbouw en platteland, de ontwikkeling van de voedselketen en eetcultuur.
Op zaterdag 30 november 2024 brachten de Sint en zijn Pieten snoep bij zowat 75 brave kinderen! Nadat deze bijzondere gasten konden genieten van een lekkere pensenmaaltijd, trokken ze met de stoomboot terug naar Spanje. Tot volgend jaar !